Türk Eczacıları Birliği’nden Meslektaşlarımıza Çağrı: Sosyal Medya Kampanyalarını Birlikte Oluşturalım

Sevgili Meslektaşımız,

Sosyal medya platformları günümüzün en etkili iletişim araçlarından birisi haline geldi. 2021 Dijital Raporu’na göre Türkiye’de sosyal medyayı kullanan kişi sayısı ve sosyal medya kullanım süresi dünya ortalamasının üzerinde. COVID-19 pandemisi ise bu kullanımı artırmakla kalmadı onu biçimlendirdi, dönüştürdü.

Bilgi, sosyal medyada takip ettiğimiz kişilerin veya platformların yaydıkları ve karşımıza ilk çıkan düşüncenin sorgulamadan kabulü haline gelmişti. COVID-19 pandemisi bilgiyle kurulan bu sorunlu ilişkiyi doğrudan sağlık alanına taşıdı. Sağlığımıza dair bilgileri uzmanlarından değil, çok takipçisi olan hesaplardan edinmeye çalıştığımız bir görüntü oluştu. Sadece bununla da kalmadı, insanlar uzmanlarından edinmedikleri yanlış bilgileri yaygınlaştırmada “gönüllü” de oldular. İnsanların katılımı üzerine kurulan sosyal medya platformları, yanlış bilginin yayılımını doğrudan artırdı, hızlı bir şekilde kitleselleşen kötü sonuçlara da kapı araladı.

Eczacılar olarak sağlıkta yanlış bilginin sonuçlarının neler olabileceğini çok iyi biliyoruz. İlaçlar, takviye edici gıdalar, aşılar ve bitkisel ürünler gibi birçok başlıkta bunu her gün deneyimliyoruz. Fakat kendimize sormamız gereken sorular var. Bunlardan en önemlisi şu: Yanlış bilgi nedeniyle hastalanmış insanların sadece tedavi süreçlerinde mi rol alacağız yoksa yanlış bilginin çıktığı alanlarda ona müdahale de edebilecek miyiz? Bir diğer önemli soru ise şudur: Sadece yanlış bilgilerle yüzleşerek, onlarla kavga ederek mi mesleğimizi, uzmanlığımızı anlatacağız?

COVID-19 pandemisiyle birlikte insanlar sağlık çalışanlarına ve onları temsil eden kurumlara yüzlerini daha çok döndü. Türk Eczacıları Birliği’nin sosyal medya hesaplarının da etkileşim oranları bu süreçte arttı. Böylelikle sosyal medya platformları mesleğimizi ve uzmanlığımızı anlatmanın en elverişli yerlerinden birisi haline geldi. Şimdi bunu birlikte yapma zamanı.

Türk Eczacıları Birliği olarak sosyal medya kampanyalarını katılımcı bir şekilde oluşturabileceğimiz bir web uygulaması tasarladık: Adı: Reçetemiz Birlik. Mesleğimizi, uzmanlığımızı; bilgi birikimimizi ve deneyimimizi sosyal medyada birlikte kullanalım. Türk Eczacıları Birliği’nin sosyal medya hesapları üzerinden paylaşacağımız kampanyaları oluşturmak için Reçetemiz Birlik sitesine hepinizi bekliyoruz.

Eczacıların sosyal medyadaki gücünü Birlik’te ortaya çıkaralım.

Reçetemiz Birlik!