Ankara’da Gerçekleştirilen FIP Avrupa Bölgesel Konferansı Sona Erdi

TEB’den Tarihi Ev Sahipliği: FIP Avrupa Bölgesel Konferansı Sona Erdi

Uluslararası Eczacılık Federasyonu (FIP) Avrupa Bölgesel Konferansı; 23-25 Ekim tarihlerinde, “Birinci Basamak Sağlık Hizmeti Sunumu: Eczacılıkta Geleceğe Doğru Hamle” temasıyla Ankara’da düzenlendi. Ellinin üzerinde ülkeden katılımcının yer aldığı Konferans’ta, on iki farklı oturumda; aşılama, bulaşıcı olmayan hastalıklar, yaşam tarzı değişiklikleri gibi çeşitli alanlarda eczacıların katkısının güçlendirilmesinin yanı sıra; hastaların sağlık hizmetlerine ve ilaca erişimini kolaylaştıracak önlemler, eczacı iş gücü planlaması gibi başlıklar yer aldı. Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, eczacılık fakülteleri, meslek örgütlerinden, sivil toplum kuruluşlarındanyoğun katılım yaşandı.

Türk Eczacıları Birliği ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Bölgesel Konferansı yoluyla pek çok ilke imza atıldı. Konferans ile ilk Avrupa Bölgesel Konferansı gerçekleştirilmiş oldu. Rehber Eczanem Programı, Türk Eczacıları Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte uluslararası platformda tanıtıldı. Astana Deklarasyonu’nun birinci yıl dönümü kutlandı. Eczacılık alanında ilk hackathon düzenlenmiş oldu. Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Raporu ilk kez Türkçe’ye çevrildi.

Avrupa Bölgesel Konferansı, “Eczacının Avrupa Bölgesi’nde birinci basamak sağlık hizmeti sunma taahhüdü” başlıklı oturum ile son buldu.

Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Ecz. Arman Üney, Konferans programının kapsamından bahsederek “Programımız bir eczacının fakülteye girişinden sonrasına, var olan hizmetlerin değerlendirilmesine, yeni hizmet alanlarının açılmasına, bunlara yönelik eğitimler verilmesine ve ücretlendirilmesine kadar geçen bütüncül bir yaklaşımın ürünüydü. Eczanelerde verilecek aşı gibi yeni hizmetler ve bu hizmetlerin ücretlendirilmesi konuları dikkatle üzerinde durduğumuz konular oldu” sözlerine yer verdi. Dünyanın pek çok yerinden katılımcıların eczacılık mesleğine ilişkin ortak amaçları paylaştığını vurgulayan Üney: “Bölgesel farkların üstünü kapatmaya çalışan bir evrenselcilik anlayışı ile değil; farklarımızı dikkate alan modeller geliştirerek birbirimizle tartışmak ve en önemlisi verilerimizi paylaşmak, bizlerin sürekli vurguladığı bir konu oldu” dedi.

Uluslararası Eczacılık Federasyonu CEO’SU Catherine Duggan, sonuç odaklı bir Konferans süreci yaşandığını, yenilikçi adımlar atıldığını ve eczacılık alanında pek çok konunun ele alındığını ifade etti. Astana Deklarasyonu’nun birinci yıl dönümünü kutladıklarını ifade eden Duggan: “Astana Deklarasyonu’nda birinci basamak sağlık hizmetlerinde eczacıların çözümün bir parçası olduğu fikri ortaya kondu ve yıl dönümü olarak kutlanmayı hak ediyor” dedi. Eczacılığın geleceğe doğru adımlar atabilmesi için değişimlere uyum sağlamanın ve değişimleri kavramanın gücüne değinen Duggan, birinci basamak sağlık hizmetlerinde yaşanan reformların hızını artırmaya yönelik çalışmalar yapmanın önemini vurguladı.

Konferans’ta üç gün boyunca eczacılık öğrencileri ve genç eczacılar için sağlık hackatonu düzenlendi ve kapanış oturumunda ödüller sahiplerini buldu.

Uluslararası Eczacılık Federasyonu Önceki Dönem Başkanı Carmen Pena, Türkiye’de olmaktan mutlu olduğunu ifade etti ve katılımcıları 2020’de İspanya’da düzenlenecek olan konferansa davet etti.

Uluslararası Eczacılık Federasyonu Başkanı Ecz. Dominique Jordan, Konferans’ın farklı sektörleri, farklı jenerasyonları, farklı ülkeleri birleştirdiğine dikkat çekerek dayanışma vurgusu yaptı. Mücadele etmenin önemini hatırlatan Jordan: “Yola devam edebilmek için birbirimize, mesleğimize, ilerleme kapasitemize, değişim arzumuza güvenmeye ihtiyacımız var. Dünya değişiyor. Biz değişmezsek geride kalırız” dedi.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, konuşmasında: “Hepinizi eczacılığın doğduğu topraklarda, Diascorides’in, İbni Sina’nın, Hippokrat’ın, Galenos’un yaşadığı, yetiştiği, diğer sağlık çalışanlarını yetiştirdiği topraklarda ağırlamaktan büyük bir onur duyduk” sözlerine yer verdi. “Bizler kendi kaderlerimizi kendimiz belirleyeceğiz. Bize verilen rolü gerçekleştirmeyi değil, olmasını istediğimiz eczacılık modeline erişmeyi hedefleyelim. Bunu başaracağız, çünkü birlikteyiz, güçlüyüz, birlikte güçlüyüz” diyen Çolak, eczacılık mesleğinin geleceğini birlikte inşa etmenin önemine değindi.

Kongre Başkanlığını yürüten Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Ecz. Arman Üney ve Uluslararası Eczacılık Federasyonu CEO’su Catherine Duggan’ın Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Ankara Taahhüdü’nü kürsüde okumasının ardından; taahhüt, Uluslararası Eczacılık Federasyonu Başkanı Ecz. Dominique Jordan ve Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak tarafından imzalandı.